Wearables

12 wearables

Van slimme brillen tot slimme sokken

Auteur: Kristian van Tuil

In de zeer nabije toekomst sjouwen we gadgets niet meer mee, maar dragen ze gewoon. Dat zorgt voor allerlei nieuwe mogelijkheden, voor sport, fitness, maar ook voor bedrijven. We kijken naar 10 interessante wearables die de mogelijkheden laten zien. En er zit er geen één bij van Google, Apple of Samsung.

1. Bril voor bedrijfstoepassingen

De fabrikant van deze bril claimt de eerste te zijn met cyberbrillen die daadwerkelijk in de winkel liggen. Maar in tegenstelling tot Glass, is deze bril op bedrijfstoepassingen gericht, zoals voorraadbeheer.

De bril werkt op een processor van Texas Instruments en draait Android. De M100 is een opzetstuk voor bijvoorbeeld een veiligheidsbril of een hoofdband. De camera die erop zit kan foto's maken van 5 megapixel of 1080i-video's. Het scherm van 240 bij 400 pixels is vanaf zo'n dertig centimeter goed te lezen.


Soorten wearables

IDC onderscheidt verschillende soorten wearables op de markt.
• Complex accessoires; dit zijn wearables die zijn ontworpen om gedeeltelijk afhankelijk te zijn van een ander toestel, maar volledig functioneren als ze zijn aangesloten op IP-capabele toestellen, zoals smartphones, tablets en dergelijke. Voorbeelden hiervan zijn fitnesstoestellen zoals Nike+, Fuelband, etc.
• Smart accessoires: dit zijn wearables die dezelfde kenmerken hebben als complex accessoires maar waarop de gebruiker tevens andere software of applicaties kan installeren. Voorbeelden hiervan zijn smartwatches van Pebble of de Sony SmartWatch.
• Smart wearables; dit zijn wearables die volledig autonoom functioneren, van geen enkel ander toestel afhankelijk zijn, wireless verbonden zijn aan het internet, en ontworpen zijn om andere software en applicaties moeiteloos op te installeren. Voorbeeld van een smart wearable is de Google Glass.

IDC verwacht dat de markt van wearables een jaarlijkse gemiddelde groei zal laten zien van 78% tussen 2013 en 2018. De markt van smart wearables, die nog erg klein is ten opzichte van de complex accessoires en de smart accessoires, zal relatief het snelst groeien met een gemiddelde jaarlijkse groei in deze periode van 193%. Het huidig aandeel van complex accessoires in de totale markt van wearables is 78%. Smart accessoires en smart wearables maken 20% en respectievelijk 2% uit van de totale wearables markt wereldwijd.
Kijk voor meer informatie over IDC onderzoek naar wearables op IDC.com.

2. Slimme polsband

Er zijn veel fitnessapparaatjes als de Lifeband Touch. Het apparaat bewandelt dan ook gebaande paden - afstand, snelheid, kilocalorieën - maar heeft ook een paar interessante vernieuwingen.

Zo is er geen gesp: de polsband glijdt om je pols als een armband. Het scherm is OLED en kan je op de hoogte stellen van binnenkomende telefoongesprekken. Samen met LG's Earphone Heart Rate Monitor houdt de Lifeband je hartslag bij terwijl je naar muziek luistert. Hij synchroniseert met fitness-apps als Polar, RunKeeper, Wahoo Fitness en MyFitnessPal.

3. Projectie op je netvlies

Deze bril gebruikt Virtual Retinal Display (VRD) om beelden rechtstreeks op je netvlies te projecteren. Volgens de leverancier zorgt deze manier van beeldverwerking voor een rustiger beeld en minder druk op de ogen. Het eerste VRD-apparaat ziet eruit alsof het in een laboratorium thuishoort.

Het nieuwe apparaat, de Glyph, werkt met HDMI-input en is een afgewerkt model. Het ziet eruit als een grote koptelefoon, waarvan de hoofdband naar beneden kan worden geschoven. Met dat deel krijg je vervolgens indrukwekkend beeld op je ogen geprojecteerd.

4. Niet zomaar een slimme polsband

Dit polsbandje wordt op de markt gebracht als een 'geavanceerde multisport trainingscomputer'.

De V800 is uitgerust om de klok rond activiteiten te monitoren, inclusief hartslag en GPS-monitoring, die zelfs worden bijgehouden als de gebruiker zwemt. Het heeft een groot Gorilla Glass-scherm waar vier weken aan trainingsgegevens op kan worden weergegeven en synchroniseert via een BLE-apparaat met de app en online dienst Polar Flow. Er zijn toevoegingen beloofd voor het monitoren van fietsactiviteit.

5. LCD-lenzen


Ook zonder Google Glass zijn er genoeg slimme brillen. De meeste mensen zijn Epson uit het oog verloren op ongeveer hetzelfde moment dat de matrixprinter uit beeld verdween. Dat is onterecht, want in de OEM-wereld is Epson nog steeds een grote speler. En nu hebben ze een slimme bril.

De Moverio BT-200 bevat twee LCD-lenzen en in de bril zijn kompas, gyroscoop en versnellingsmeter ingebouwd. Er zit een camera op, een handheld controller (met Android 4.0) en het apparaat is uitgerust met WiFi en Bluetooth. Epson is samenwerkingen aangegaan met interessante partijen, waaronder allerlei schietspelmakers en een applicatie die ambulancepersoneel de aderen van patiënten laat zien.

6. Slimme skibril


Direct maar door naar de laatste slimme bril, dan zijn we daar vanaf. De Snow2 is een opzetstuk voor skibrillen. Het is een heads-up display met allerlei informatie, zoals de snelheid en afstand van de skiër, meldingen als sms'jes, kaarten van het skiresort en het bijhouden van een skipartner.

Het apparaat zit onderaan op de rechterlens en het bedrijf zegt dat het eruit ziet als een 14 inch-monitor op een afstand van minder dan 2 meter. De technologie is gestoeld op wat klinkt als het WaRPboard-platform: een Cortex-A9 processor met ingebouwde versnellingsmeter, gyroscoop en magnetometer, en Bluetooth en GPS. Brilmakers Smith Optics en Oakley leveren al brillen waar de Snow2 bij is ingebouwd.

7. Haptische actuator Clic van Novasentis


Dit ding zul je niet gauw aantreffen in de winkel, maar er is een gerede kans dat het als toeleveringsproduct wordt opgenomen in een grote hoeveelheid wearable-producten die binnenkort op de markt verschijnen.

Het elektromechanische polymeer van het bedrijf zijn dunne filmpjes van 200 micrometer (0,2 mm) dik. Het wordt iets dikker als er een voltage op wordt toegepast, wat een haptische feedback oplevert dat de gebruiker ervaart als een 'klik'. Dezelfde technologie wordt gebruikt om tast te ervaren en om geluid te produceren. Clic-polymeren kunnen volgens de fabrikant kostenbesparend en efficiënt zijn, omdat het niet meer nodig is om het hele apparaat te laten trillen voor haptische feedback en omdat de voltage-eis zo laag is.

8. Pebble Steel

Pebble heeft zich vorig jaar op de kaart gezet met een horloge waar ontzettend veel mensen op Kickstarter zich voor inschreven. Het apparaat heeft twee problemen: de originele Pebble kan niet zoveel en de esthetiek spreekt gadgetfans aan, maar niet het brede publiek.

Dat tweede punt is aangepakt met Pebble Steel, een roestvrij metalen uitvoering van de klassieke Pebble. Hij kost dan ook meteen honderd dollar meer dan zijn voorganger. Pebble kondigde ook een app-winkel aan, waardoor ontwikkelaars een centrale plek hebben om apps aan de man te brengen die werken met de nieuwe API's van het bedrijf.

9. Slimme polsband


Garmin is al lange tijd een grote naam in navigatie- en hardware voor buitenshuis, maar heeft tot voor kort weinig van zich laten horen op de groeiende markt van wearables. Maar ook Garmin waagt nu een poging met de Vivofit-lijn.

Het lijkt een beetje op polsapparaten als de Fitbit Force en heeft een groter scherm dan de Fuelband van Nike. De Vivofit leert je bewegingspatronen te herkennen en komt met nieuwe doelstellingen om vooruitgang te bewerkstelligen. Er zijn twee varianten: een met een hartslagmeter en eentje zonder. Beide apparaten synchroniseren met de online fitness-community Garmin Connect.

10. Slimme sok


Dit lijkt de volgende logische stap: verwerk de sensor in kleding. Het nadeel is dat dit praktische bezwaren oplevert en daarom is het interessant om te zien hoe Heapsylon dit oplost.

De sok heeft textielsensors in de zool die worden uitgelezen door een enkelband. Die enkelbank klikt magnetisch aan de sok vast en communiceert met de smartphone waar een app op draait of die data naar de cloud stuurt. De sensor analyseert je looppas en ritme - wat belangrijke informatie is voor hardlopers. Ze houden ook je gewicht bij en zien of de gebruiker is gevallen.

11. Domme polsband


Dit apparaat is helemaal niet slim, maar alleen een scherm en bedieningspaneel van de fitness-apps die op je smartphone draaien. De Echo werkt met allerlei apps, zoals Strava, MapMyRun, Wahoo Fitness en iSmoothRun.

Een voordeel van deze aanpak is dat het apparaat werkt op een doodgewone knoopcelbatterij (CR2032) en dat het apparaat niet duur is qua productie - wat je weer merkt in de prijs.

12. Camera voor lifebloggers

Lifeblogging raakt steeds meer in zwang nu het door kleine apparaten eenvoudig is om je leven te documenteren. Draagbare camera's met GPS zoals Narrative Clip en Autographer maken dit mogelijk. Deze kleine cameraatjes die altijd aanstaan zijn gemaakt om dagelijks volautomatisch duizenden foto's te schieten en op te slaan.

Gebruikers klikken de camera op hun shirt, revers, stropdas, handtas of waar dan ook om foto's te maken van alledaagse gebeurtenissen en iedereen die ze ontmoeten. Deze kunnen dan worden geüpload naar de site van de apparaatmaker om vervolgens naar wens te organiseren.