Achtergrond
Invoering mobiele zakelijke apps vraagt om strategie

Geschreven door Martijn Vet

Welk bedrijf heeft nog desktops nodig?

De opmars van mobiele devices, ook op de werkvloer, is niet te stuiten. Een slim beleid voor het beheer van deze apparaten en de informatie die erop staat is stap één, maar wanneer een organisatie zakelijke mobiele applicaties inzet, kunnen werknemers nog productiever worden. Daarbij zijn enkele aandachtspunten belangrijk.

Zo'n 70 procent van de werknemers gebruikt mobiele devices voor hun werk, zo stelde onderzoeksbureau Ovum onlangs vast. Wil je als organisatie het potentieel van je werknemers en de technologie maximaal benutten, dan is flexibiliteit in hoe, waar en wanneer je medewerkers zakelijke IT-resources gebruiken noodzakelijk.

Dat vraagt van organisaties dat ze ook de bedrijfsapplicaties zo veel mogelijk beschikbaar stellen voor mobiele devices. Het kan daarbij gaan om zakelijke apps (commerciële software en/of zelf ontwikkelde apps), bedrijfsgegevens (waarbij vaak gevoeligheid van de informatie een rol speelt) en services als e-mail, messaging en toegang tot databases en eventueel specifieke bedrijfssoftware.

Afstemmen op zakelijke behoeften

Om het zakelijk gebruik van mobiele apps en devices in goede banen te leiden is op zijn minst een goed beleid voor Mobile Device Management (MDM) nodig om apparaten te beveiligen en te beheren. Verder dan dat gaat een oplossing voor Enterprise Mobility Management (EMM), waarbij bedrijven ook (bedrijfs)applicaties kunnen uitrollen, beheren en beveiligen via mobiel applicatiemanagement (MAM).

Een uitgebreid EMM-pakket biedt volgens de onderzoekers van Ovum ook de mogelijkheid mobiele applicaties te ontwikkelen, zodat organisaties eenvoudig applicaties kunnen bouwen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de organisatie en zijn klanten.

Nog weinig enterprise-apps

"Er zijn organisaties waar nieuwe medewerkers alleen een tablet en een smartphone krijgen en waar pc-gebruik alleen als het strikt noodzakelijk is wordt toegestaan", zegt Arthur van den Boom, Mobile Solutions Thought Leader bij Cap Gemini Nederland. "Pc's zijn in de meeste ondernemingen inderdaad helemaal niet meer nodig. Met mobiele toepassingen en cloudoplossingen kun je uitstekend zakendoen en medewerkers altijd en overal hun werk laten doen.

Als je naar de mogelijkheden kijkt, is het vreemd dat maar ongeveer 15 procent van alle app-ontwikkelaar bezig is met enterprise-apps." Toch ziet hij dat steeds meer bedrijven succesvol zijn met apps. Daarbij zijn verschillende scenario's mogelijk. Je kunt apps die de productiviteit verhogen bij commerciële partijen kopen, je kunt een app door een externe partij laten ontwikkelen of je kunt een uniform platform neerzetten, waarbij je developer friendly gegevens uit eigen bron beschikbaar maakt. "Mkb-bedrijven kunnen juist profiteren van de flexibiliteit van de it-omgeving door met zo'n platform apps mogelijk te maken."

Dichttimmeren of vrijheid bieden?

Uit de praktijk blijkt inmiddels wel dat mobiele devices en apps, al dan niet door de organisatie zelf ontwikkeld, werknemers productiever en organisaties winstgevend maken. Een goede oplossing voor Enterprise Mobility Management kan bovendien bedrijfsprocessen optimaliseren. Wanneer je de instroom van apparaten niet onder controle houdt, leidt dat echter tot grote veiligheidsrisico's.

Een EMM-pakket moet volgens de onderzoekers van Ovum dan ook voldoende functies bevatten voor identiteits- en toegangscontrole. Op dat gebied valt nog veel missiewerk te verrichten, zegt Carmen Graauwmans van telecom- en ict-partij Creaforti. "Het begint bij bewustwording. We zien dat de toegang bij pc's op de werkplek vaak al volledig is dichtgetimmerd.

Bij mobiele apparaten en apps wordt de urgentie wel steeds meer ingezien, maar er is veel angst dat dit ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid. Zeker in het geval van Bring Your Own Device of - en dat komt veel vaker voor - Choose Your Own Device, willen werkgevers niet alle toegang beperken. Aan de ene kant wil je dat werknemers hun apparaten voor privédoeleinden optimaal kunnen gebruiken, aan de andere kant wil je je gevoelige bedrijfsgegevens beschermen en beveiligen."

Compliance wordt daarbij steeds belangrijker: bedrijven hebben meer dan ooit te maken met controle door toezichthouders en accountants, maar ook door klanten. Graauwmans: "Het gaat erom een goede balans te vinden tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Iets wat overigens heel goed mogelijk is. Je kunt zakelijk en privé prima uit elkaar houden op het niveau van data en apps."

Naast identiteits- en toegangscontrole moeten organisaties ook hun kosten gedetailleerd kunnen meten en beheersen via Telecom Expenses Management (TEM).

Hoezo mobiel?

'Zomaar beginnen' met zakelijke apps is volgens de experts nooit een goed idee. De implementatie, het gebruik en beheer vragen volgens Arthur van den Boom van Cap Gemini om een goede strategie. "Die heb je binnen vijf tot tien dagen staan." Je strategie moet je hoe dan ook regelmatig herzien, omdat binnen een half jaar de zaken weer anders kunnen liggen.

Onderzoeksbureau Ovum constateert dat er flinke verschillen zijn tussen de aanbieders van EMM-oplossingen. Volgens de onderzoekers is het in ieder geval raadzaam rekening te houden met de schaalbaarheid bij het kiezen van een oplossing. De verwachting is dat in 2020 de gemiddelde persoon vier of meer apparaten die met internet zijn verbonden draagt. Een pakket moet dan ook niet alleen mee kunnen groeien met de organisatie, maar ook rekening houden met een toename in mobiele apparatuur.

De scheiding tussen mobiele en niet mobiele ict wordt overigens steeds minder groot en verdwijnt mogelijk helemaal. Kleine verschillen in functionaliteit en gebruikersinterface daargelaten, is over een aantal jaren de scheiding tussen mobiel en niet mobiel niet meer. Dankzij slimme integratietechnieken is ook de scheiding tussen platformen steeds minder belangrijk.